Untitled, 2006, plywood, polystyrene, resin, landscaping pigments, hardware, transit labels. Courtesy: Katrin Sigurdardottir


3 small transport crates, that when installed together, display a continuous cityscape. The topography is built up in relief on an areal photograph of Reykjavik, Iceland in spring of 1967.


2nd Floor, 2003. Birch and basswood scale lumber, 75” x 26” x 4”.

Courtesy: Katrin Sigurdardottir


A miniature replica of the 2nd floor hallway of a postwar apartment building at 784 Columbus, New York, NY (the artists present-day home). The floorplan of the hallway is then distorted to follow the mapped riverbed of Jökulsá á Fjöllum, one of Iceland´s major glacial rivers.

Untitled, 2004. Sheetrock, metal studs, foamcore, lumber, paint, electric lights. Site specific installation at the Reykjavik Art Museum.

Courtesy: Katrin Sigurdardottir


A 300 foot long jagged wall, traversing between two exhibition halls in the museum, and over a small hallway/bridge connecting the two spaces, The wall creates enclosures / cavernous spaces in each exhibition hall, that partly replicate the forms of the preexisting columns in the space. In the first exhibition hall the wall is lit with bright white lights in the wall itself, so that the space becomes overly bright. The other exhibition hall is dark, only lit by miniature lamps in the wall of the final miniature spiral of the piece.

Unbuilt Residences in Reykjavik, 1925-1930 – 2005. Custom-made plasterboard, basswood plaster, tape, computer printouts.

Courtesy: Katrin Sigurdardottir


An ongoing project where drafts of 8 unbuilt homes in Reykjavik for the period

1925-1930 are used to create sculptures that then are by various means destoyed on the streets of Brooklyn and then reconstructed from the wreckage. The first of these sculptures was thrown off the roof of the artists studio building and crashed on the pavement below, then the remains were carefully collected in a garbage bag and then rebuilt with glue and wooden props.

High Plane, 2001 - 2005. Polystyrene, wood, steel. A site specific installation at PS1, New York and The Renaissance Society, Chicago.


Chicago: A very large white platform ( 20’ x 24’ x 13’ ) is constructed 13 feet off the ground, on top of the trusswork above the exhibition space. It is perforated with two holes and ladders that lead up to them. To view the landscape, the viewers climb the ladders and then can poke their heads through the 2 holes in the platform. Simultaneously they are confronted with each other and their heads become a disproportionate part of the landscape. The scene does not display an exisiting place, all the mountains / islands / icebergs are imaginary.

New York: A very large white box, (20’ x 18’ x 30”) is on the upper floor of two

exhibition spaces. The ceiling/floor that divides the two spaces is perforated and 2 narrow tunnels that lead up to vistapoints in the white box.